Vi åt kinesisk mat och den kan vara knepig när det gäller vin. Särskilt chardonnay har en tendens att vara lätt insmickrande och lagd åt det söta hållet. Men inte vinerna från vår favoritvingård, Chateau Mars. Det står "halvtorrt" på flaskan, men kruttorrt var det, med en utsökt arom av plommonblommor, gullviva, liljekonvalje och vitklöver, och stor smak med många toner - ibland tänker man på gula plommon, men det finns garvsyra och fruktsyra också, som fick mig att fastna för vita vinbär och vitklöver (om ni tuggat på en vitklöverblomma någon gång, då vet ni litet om hur det här vinet smakar). Chardonnays berömda "hästsvett" finns där (fast det är det som är klöveraromen), men också vita bär och frukter, och mineraltonen som man annars känner igen från Yamanashis Koshuviner.
Chateau Mars fick guldmedalj för det här vinet 2005, men nu har det mognat och utvecklats ännu mer, och fått en rundning och mjukhet i smaken som kanske inte fanns där för tre år sedan. Samtidigt så misstänker man att det kan utvecklas ett par-tre år till, minst. Det har en lång eftersmak som får åtminstone mig att tänka på gullvivor.
Det här vinet är mångbottnat men inte delikat - man kan med fördel dricka det tillsammans med kinesisk mat, till och med chiliräkor. Men prova det tillsammans med japanska inläggningar (färsk nukamiso är bäst). Det har allt en kalifornisk chardonnay har plus mineral och syra. Minst 85 poäng.
http://www.wine.or.jp/mars/